Enginarı her türlü çok severim. Mevsimi geldi. Pazar tezgahlarında çeşit çeşit ayıklanmış enginarlar var. İster dolmalık, ister tabak şeklinde alın ama illa ki alıp pişirin. Hem lezzetli, hem de faydalı. Bugün zeytinyağlı dolmasını yaptım. Görüntü çok güzel oldu. Umarım tadı da güzeldir. Malum ya, zeytinyağlı dolmayı 1 gün dinlendirip, ertesi gün yemeyi seviyorum.
Malzemeler:
9 enginar (dolmalık hazırlanmış)
1 su bardağı pirinç
3 orta boy kuru soğan
1 orta boy havuç (rendelenmiş)
1 küçük demet dereotu
1 yemek kaşığı çam fıstığı (dolma fıstığı)
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker
3/4 su bardağı zeytin yağı
1/4 su bardağı domates suyu
3/4 su bardağı su
(Domates suyu yoksa 1 çay kaşığı domates salçası koyabilirsiniz. O zaman suyu 1 bardak koyun. Ayrıca tüm zeytinyağlı dolmalara baharat konulduğu halde, bu dolmaya baharat koymuyorum. Çünkü enginarın tadının baskın olmasını seviyorum)
- Enginarları dolmalık hazırlanmış olarak alalım. Dolma içi hazır olana kadar, enginarları limonlu suda bekletelim ki kararmasın.
- Bir pilav tenceresine kuru soğanları, rendelenmiş havucu, çam fıstığını ve zeytin yağını koyup kavuralım.
- Fıstıklar pembeleşince yıkanıp süzülmüş pirinci ekleyelim (tüm tariflerde pirinç sıcak suda bekletilir ama ben ne pilav yaparken, ne de dolma içi yaparken pirinci sıcak suda bekletmem. Sadece soğuk suda iyice yıkayıp süzerim). Karıştırarak pirinçler şeffaflaşıncaya kadar kavuralım.
- Pirinçlerin üzerine domates suyu, su, tuz, toz şeker ve kuş üzümünü ekleyip karıştıralım ve tencerenin kapağını kapatalım. Kaynamaya başlayınca altını kısalım.
- Pilav suyunu çekince ocağı kapatıp, doğranmış dereotunu ekleyerek karıştıralım ve üzerine kağıt havlu koyarak tencerenin kapağını kapatıp dinlenmeye bırakalım.
- İç pilav dinlenirken enginarları limonlu sudan çıkarıp yıkayalım ve iç pilavla dolduralım. Tariflerde enginarın yapraklarının arasını da dolduruyorlar ama böyle yapınca görüntü benim hoşuma gitmiyor. O nedenle yalnız enginarın içini dolduruyorum.
- Doldurduğumuz enginarları tencereye yerleştirelim. Ben düdüklü tencerede yaptım. Enginarların yarısına kadar su koyup, tencerenin kapağını kapattım ve düdük öttükten sonra 15 dakika pişirdim ve dolmaları dinlenmeye bıraktım.
Afiyet olsun.
Ziyaretçi Sayısı
Kategori
- mezeler (25)
- sebze yemekleri (20)
- annemin tarifleri (14)
- etli sebze yemekleri (12)
- kekler (12)
- sütlü tatlılar (11)
- salatalar (9)
- tuzlu hamur işleri (8)
- atıştırmalık (7)
- et yemekleri (7)
- balıklar (6)
- patatesli tarifler (6)
- makarnalar (5)
- pilavlar (5)
- çorbalar (5)
- kurabiyeler (4)
- baklagiller (3)
- börekler (3)
- ekmekler (3)
- pastalar (3)
- reçeller (3)
- garnitürler (2)
- tavuk yemekleri (2)
- diğer deniz ürünleri (1)
- hamur tatlıları (1)
- krepler (1)
- turtalar (1)
FESLEĞEN KOKULU MUTFAK
18 Şubat 2013 Pazartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder