FESLEĞEN KOKULU MUTFAK


25 Ekim 2013 Cuma

LOR KURABİYESİ

Lor kurabiyesi benim için çocukluktan gelen bir lezzettir. Ama annemin tarifi değil bu sefer ki tarifim. Çocukken yaz tatillerinde Marmaris'e giderdik. 40'lı yaşlarda olduğum düşünülürse, o yıllarda Marmaris küçücük bir kasabaydı. Çarşısının içinde bir pastane vardı. Kapısının önünde bir masa durur ve bunun üzerinde de paketlenmiş lor kurabiyesi ve beze satılırdı. Oradan aldığımız kurabiyelerin tadına doyamazdım. Bezeleri de muhteşemdi. Ama benim için kurabiyenin yerini tutmazdı. Yıllarca yaz tatillerinde o kurabiyelerden aldık. Daha sonraları Marmaris büyüdü ve kalabalıklaştı. Biz de Datça'ya gitmeye başladık. Şu an hala o pastane duruyor mudur ve hala o güzel kurabiyelerden yapıyor mudur bilmiyorum. Ama o kurabiyenin tadını tutturabildiğimi düşünüyorum ve sizlerin de yapmanız için işte tarifini yazıyorum. Kolay gelsin...


Malzemeler:

250 gr. tatlı lor
100 gr tereyağı veya margarin (oda sıcaklığında)
1 su bardağı toz şeker
1 yumurta + 1 yumurtanın sarısı
2-2.5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu

Üzeri için:
1 yumurtanın akı
Toz şeker

- Unun içine kabartma tozunu koyup karıştıralım.
- Karıştırma kabımıza oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı, tatlı lor, toz şeker ve yumurtaları koyup karıştırarak bulamaç haline getirelim.



- Karışıma yavaş yavaş kabartma tozlu unu ekleyerek tüm malzemeleri kulak memesi yumuşaklığına gelene kadar yuğuralım.


- Fırınımızı 180 dereceye ayarlayalım.
- Üzeri için ayırdığımız yumurta akını bir kaseye koyarak çırpalım.
- Başka bir kaseye de 3-4 yemek kaşığı toz şeker koyalım.
- Hamurdan kopardığımız ceviz büyüklüğündeki parçaları yuvarlayarak üzerlerine hafifçe bastırıp kurabiye şekli verelim.
- Şekil verdiğimiz kurabiyeleri önce yumurta akına, sonra toz şekere batırıp, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim.




- Hamurun tümü bittiğinde tepsiyi 180 dereceye ısıtılmış fırına koyup 20-25 dakika kadar (üzeri hafif kızaracak. Çok pişerse sertleşir) pişirelim.


- Pişen kurabiyeleri fırından alıp soğumaya bırakalım.
- Soğumasını sabırsızlıkla bekledikten sonra afiyetle tüketebilirsiniz....