FESLEĞEN KOKULU MUTFAK


26 Kasım 2013 Salı

KARNIBAHARLI BRUSCHETTA

Bugün Türk-İtalyan ortak yapımı bir tarifim var. İtalyanlar'ın ünlü bruschettası ile, bizim mütevazi karnıbaharımızın karışımı bir yemek. Karnıbahar kokusunu sevmeyenlere de güzel gelebilir. Çünkü içindeki bol sarımsak, domates ve baharat, karnıbahar kokusunu bastırıyor.



Malzemeler:
1 küçük karnıbahar
5+2 diş sarımsak
3 adet domates
1 adet sivri biber
1/2 çay bardağı domates suyu (eğer gerekirse)
1/2 + 1/2 çay bardağı zeytinyağı
150 gr kıyma
Ekmek (mümkünse bayat)
Biberiye
Fesleğen
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı kadar kaşar peyniri rendesi

- Karnıbaharı küçücük çiçekler şeklinde ayırıp haşlayalım. Fazla yumuşamaması gerekiyor. Çünkü daha sonra domates sosuyla tekrar pişireceğiz.


- 5 diş sarımsak ve sivri biberi incecik doğrayıp, 1/2 çay bardağı zeytinyağı ile tencereye koyalım; renkleri hafif dönene kadar kavuralım.




- Kıymayı ekleyip suyunu salıp çekene kadar kavuralım.
- Üzerine rendelenmiş domatesleri ve tuzu ekleyip kavurmaya devam edelim. Domatesler yeterince su salmazsa, domates suyunu ekleyebiliriz.


- Birer tutam kuru biberiye ve kuru fesleğen ekleyelim.
- Ardından haşlayıp, suyunu süzdüğümüz karnıbaharları da ekleyip karıştıralım.


- Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte karnıbaharlar suyunu çekene ve yumuşayana kadar pişirelim.


- Fırını 170 dereceye ayarlayalım.
- Diğer yanda ekmekleri küp küp doğrayıp büyük kare borcam tepsiye yerleştirelim. Tepsinin tabanı görünmeyecek şekilde bir kat ekmekle döşenmiş olmalı.


- Bir çırpma kabına doğranmış 2 diş sarımsak ile 1/2 çay bardağı zeytinyağını koyup blenderla çırparak boza kıvamında bir sos elde edelim.
- Tepsiyi 170 dereceye ısıtılmış fırına koyalım. 20 dakika pişirelim.
- 20 dakika sonra fırını kapatmadan ekmekleri dışarı alıp bir kaşıkla karıştırarak alt üst edelim. Hazırladığımız sarımsaklı sosu ekmeklerin üzerine gezdirip tekrar tepsiyi fırına koyalım ve 10-15 dakika daha, ekmekler kızarıncaya kadar pişirelim.


- Kızaran ekmekleri fırından alıp, üzerine hazırladığımız karnıbaharları gezdirelim.


- En üste de rende kaşarı koyup peynirler eriyene kadar tekrar fırına koyalım.


- Kaşar peynirleri eriyip üzeri hafifçe kızardığında yemeğimizi fırından alalım ve servis yapalım.


Afiyet olsun.


ELMALI MUFFİN

Merhaba... Dün güzel İzmirim'i sel  bastı. Tüm iyi niyetli çabalarıma karşın işe gidemedim. Sevgili mesai arkadaşlarım beni idare ettiler. Ben de evde, şakır şakır yağan yağmur eşliğinde elmalı muffin pişirdim; ertesi gün arkadaşlarıma getirip kendimi affettireyim diye. Umarım başarılı olmuşumdur. Ama şu kesin ki ev mis gibi elmalı kek koktu. 



Malzemeler:
2.5 elma
3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı süt
200 gr tereyağ veya margarin (oda sıcaklığında yumuşamış)
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
2 çay kaşığı tarçın
1 kahve fincanı dövülmüş ceviz
1 paket şekerli vanilin


- Muffin kalıplarımızı yağlayalım. Bu ölçülerle 20 adet muffin yaptım. Ama kalıpların büyüklüğüne göre daha az veya daha fazla olabilir.
- Unu ve kabartma tozunu eleyerek bir kapta karıştıralım.
- Elmaları soyalım. 2 tanesini rendeleyelim. İçine tarçın ve cevizi koyup karıştıralım. Kalan 1/2 elmayı da çok ince yarım ay şeklinde doğrayıp muffinlerimizin üzerini süslemek üzere kenara ayıralım.


- Fırını 170 dereceye ayarlayalım.
- Karıştırma kabına yumurtaları kırıp köpük köpük olana kadar çırpalım.


- Toz şekeri ve şekerli vanilini ekleyip çırpmaya devam edelim.


- 3-4 dakika sonra şekerli yumurta karışımı beyazlaşınca sütü, tereyağını ve elmalı karışımı ekleyip karıştıralım.


- En son mixerin hızını iyice düşürüp, kaşık kaşık unu ekleyelim ve iyice karıştıralım.


- Hazırladığımız kek hamurunu muffin kalıplarımıza paylaştıralım.
- Ayırdığımız yarım ay şeklindeki elmaları muffinlerimizin üzerine yerleştirelim.


- 170 dereceye ısıtılmış fırında 30-35 dakika kadar pişirelim.
- Bir kürdanla pişip pişmediğini kontrol edelim.
- Pişen muffinlerimizi fırından alalım ve soğuyunca servis yapalım.





Afiyet olsun...