Bu arada buzdolabında unuttuğum enginarlarla bir yemek yapmak istemiştim. İçinde soğanla kavrulmuş kıyma, belki beşamel sos olan bir yemek pişirmeyi düşünürken, enginarların kararmış olduğunu fark ettim. Kararan yerlerini alayım deyince de 6 enginarın nerdeyse yarısı gitti. İşte o anda "kıyma bana patates" doğdu.
Malzemeler:
3 enginar (yaprakları ayrılmış)
1 kereviz
2 orta boy patates
1 orta boy havuç
1/2 limonun suyu
1 kuru soğan
250 gr kıyma
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay bardağı süt
2 yemek kaşığı tereyağ
6 yemek kaşığı (100 gr) rende kaşar
- Bir tencereye limon suyu, 2-3 bardak su ile 1 tatlı kaşığı tuz koyalım. Ayıklanıp yıkanmış enginarları, kabuğu soyulup doğranmış kerevizi ve havucu limonlu suya ekleyip pişirmeye başlayalım.
- Başka bir tencereye patatesleri doğrayıp, üzerini geçecek kadar su ve 1 çay kaşığı tuz koyarak ocağa oturtalım ve pişmeye bırakalım.
- Bir tavaya kuru soğanı yemeklik doğrayıp, 1 çay kaşığı tuz ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile kavurmaya başlayalım.
- Soğanlar sararınca kıymayı ekleyerek kavurmaya devam edelim.
- Kıyma pişince ocağı söndürelim.
- Fırını 200 dereceye ayarlayalım.
- Sebzeler pişince hepsini süzgece alıp fazla suyunu süzelim. Daha sonra ezerek püre haline getirelim.
- Püreyi bir tencereye alıp, süt ve tereyağını ekleyerek ocakta yağ eriyene kadar pişirelim. Bana tuzu az geldiği için 1/2 çay kaşığı kadar tuz ekledim.
- Püreyi bir fırın kabına alalım. Üzerine kavrulmuş kıymayı yayalım.
- En üste de rende kaşarı yayıp, 200 dereceye ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar (yaklaşık 15-20 dakika) pişirelim.
- Fırından çıkarıp servis yapalım.
Afiyet olsun.