FESLEĞEN KOKULU MUTFAK


2 Mart 2013 Cumartesi

KIYMA BANA PATATES

Daha önce böyle bir yemek duydunuz mu? Ben de duymadım. Tamamen deneysel bir çalışmanın ürünü olan, ama bu akşam keyifle yediğimiz bir yemek. Sofrada aile üyelerine "bu yemeğin adı ne olsun?" diye sorunca, bu isim ortaya çıktı. Başka önerisi olan var mı? Önce tarifini vereyim. Sonra isteyen olursa yorumlarını alabilirim.
Bu arada buzdolabında unuttuğum enginarlarla bir yemek yapmak istemiştim. İçinde soğanla kavrulmuş kıyma, belki beşamel sos olan bir yemek pişirmeyi düşünürken, enginarların kararmış olduğunu fark ettim. Kararan yerlerini alayım deyince de 6 enginarın nerdeyse yarısı gitti. İşte o anda "kıyma bana patates" doğdu.

Malzemeler:
3 enginar (yaprakları ayrılmış)
1 kereviz
2 orta boy patates
1 orta boy havuç
1/2 limonun suyu
1 kuru soğan
250 gr kıyma
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay bardağı süt
2 yemek kaşığı tereyağ
6 yemek kaşığı (100 gr) rende kaşar

- Bir tencereye limon suyu, 2-3 bardak su ile 1 tatlı kaşığı tuz koyalım. Ayıklanıp yıkanmış enginarları, kabuğu soyulup doğranmış kerevizi ve havucu limonlu suya ekleyip pişirmeye başlayalım.




- Başka bir tencereye patatesleri doğrayıp, üzerini geçecek kadar su ve 1 çay kaşığı tuz koyarak ocağa oturtalım ve pişmeye bırakalım.


- Bir tavaya kuru soğanı yemeklik doğrayıp, 1 çay kaşığı tuz ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile kavurmaya başlayalım.


- Soğanlar sararınca kıymayı ekleyerek kavurmaya devam edelim.
- Kıyma pişince ocağı söndürelim.


- Fırını 200 dereceye ayarlayalım.
- Sebzeler pişince hepsini süzgece alıp fazla suyunu süzelim. Daha sonra ezerek püre haline getirelim.
- Püreyi bir tencereye alıp, süt ve tereyağını ekleyerek ocakta yağ eriyene kadar pişirelim. Bana tuzu az geldiği için 1/2 çay kaşığı kadar tuz ekledim.


- Püreyi bir fırın kabına alalım. Üzerine kavrulmuş kıymayı yayalım.


- En üste de rende kaşarı yayıp, 200 dereceye ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar (yaklaşık 15-20 dakika) pişirelim.



- Fırından çıkarıp servis yapalım.


Afiyet olsun.

ÇİKOLATALI MUHALLEBİ (PUDİNG)

Bugün kızım tutturdu puding istiyorum diye. Onun istediği, hazır satılan tozlardan alıp pişirmemiz. Ama ben de o hazır tozları hiç sevmiyorum. Hem katkılı olduklarını düşündüğümden, hem de tadını beğenmediğimden. Kızıma "ben de öyle puding yapabilirim" dedim ama bana inanmadı. İş inada bindi ve sıvadım kollarımı, yaptım pudingimi. Sonuç mu? Sevgili eşim şöyle söyledi. "Hayatımda yediğim en güzel puding".

Malzemeler:
2 litre süt
4 tepeleme yemek kaşığı buğday nişastası
2 tepeleme yemek kaşığı un
4 tepeleme yemek kaşığı kakao
2 su bardağı şeker
1 paket şekerli vanilin
1 kare (80 gr) bitter çikolata

- Bir tencereye nişasta, un, kakao ve toz şekeri koyup karıştıralım.


- Üzerlerine sütü yavaş yavaş çırparak ekleyelim ki malzemeler topaklanmasın.


- Tencereyi ocağa oturtalım ve orta hararetli ateşte sürekli karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirelim.


- Muhallebi göz göz kaynamaya başlayınca ocağı kapatalım.
- Vanilya ve parçalara böldüğümüz çikolatayı ekleyerek, çikolata eriyene kadar karıştıralım.
- Ardından mixer ile 20 dakika kadar çırpalım.


- Kaselere boşaltıp soğuduktan sonra servis yapalım.



Afiyet olsun.
( Bu ölçülerle 9 büyük kase muhallebi oldu).