Kek malzemeleri:
6 yumurta
4.5 Türk kahvesi fincanı toz şeker
4.5 Türk kahvesi fincanı un
4 yemek kaşığı kakao
2 çay kaşığı kabartma tozu
3 yemek kaşığı viski (istenirse)
1 portakal kabuğu rendesi
Keki ıslatmak için:
1 su bardağı portakal suyu (taze sıkılmış)
Krema Malzemeleri:
3 yemek kaşığı kakao
1.5 yemek kaşığı nişasta
1.5 yemek kaşığı tereyağ
3 Türk kahvesi fincanı toz şeker
4 Türk kahvesi fincanı kaynar su
2 Türk kahvesi fincanı portakal suyu
80 gr. bitter çikolata (bitter çikolata yoksa kakao miktarı 2 yemek kaşığı daha artırılır)
- Fırınımızı 175 dereceye ayarlayıp, ısıtmaya başlayalım.
- 26 cm'lik kek kalıbımızı yağlayalım.
- Bir kaba unu, kakaoyu ve kabartma tozunu eleyelim. Portakal kabuğu rendesini de ekleyerek hepsini karıştıralım.
- Karıştırma kabına oda sıcaklığına gelmiş 6 yumurtayı kıralım. Mixerle köpük köpük olana kadar çırpıp, üzerine toz şekeri dökerek çırpmaya devam edelim.
- Toz şeker yumurtanın içinde eriyip, karışımın renginin beyaza dönmesi gerekiyor.
- Beyazlaşan yumurta ve şeker karışımına viskiyi ekleyelim. Kısa bir süre de bununla çırptıktan sonra mixerimizin hızını en düşüğe getirelim. Kaşık kaşık unlu karışımı ekleyip, yedirelim.
- Homojenize olmuş karışımı yağladığımız kek kalıbımıza boşaltıp, 175 dereceye ısınmış fırınımıza koyalım.
- Alt ısıtıcı+fan programında 30 dakika pişirelim. Pişip pişmediğini bir kürdan yardımıyla anlayıp, kekimizi fırından çıkarıp 5 dakika kalıbında bekletelim.
- 5 dakika sonra kalıptan çıkarıp bir tel ızgara üzerine koyarak ılınmasını bekleyelim.
- Ilınan keki pasta servis tabağına alarak üzerine 1 su bardağı portakal suyunu gezdirelim.
Çikolata Sosunun Hazırlanması:- Bir tencereye kakao, nişasta ve toz şekeri koyarak karıştıralım. Üzerine tereyağı koyup, kaynar suyu yavaş yavaş dökerken, bir yandan da çırpma teliyle karıştıralım. Bu şekilde tüm malzemeler birbirine karışarak suyun içinde erisin.
- Sonra portakal suyunu da ekleyip, orta hararetli ocağa koyalım ve karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirelim (muhallebiden daha sulu kıvamlı olacak).
- Kaynamaya başlayınca bitter çikolatayı da ekleyelim ve ocağı kapatarak, çikolata eriyene kadar karıştıralım.
- Çikolata eriyince soğumaya bırakalım. Bu arada ara sıra karıştıralım ki, kremanın üstü kabuk bağlamasın.
- Krema iyice soğuyunca ıslak kekimizin üzerine döküp, 3-4 saat bekletelim.
Afiyet olsun.
Bu miktarlardaki malzeme ile yapılan çikolatalı sos, bitter çikolata tadında oluyor. Bu nedenle eğer isterseniz toz şeker miktarını biraz artırabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder