Bu aralar ekmek yapmaya fena halde sardım. Değişik hamurlar yoğurup, çeşitli şekil ve lezzette ekmek yapma fikri çok hoşuma gidiyor. Elbette bu denemeler sonucu arada bir hiç kabarmamış, taş gibi ekmekler de olabiliyor ama tekrar tekrar deneyip doğrusunu bulana kadar uğraşmaktan da ayrı bir keyif alıyorum. İşte bu günkü tarifim de bir kitaptan esinlenerek yapmaya karar verdiğim ve ikinci denememde güzel sonuca ulaşabildiğim bir çavdar ekmeği tarifi.
Malzemeler:
250 gr. çavdar unu (1 su bardağı + 1 su bardağından 1 parmak eksik)
175 gr. beyaz ekmeklik un ( 1 su bardağı + 1/4 su bardağı)
1 yemek kaşığı pekmez
250 ml oda sıcaklığında bira (1 su bardağı )
10 gr. (1 paket) instant kuru maya
4 yemek kaşığı ılık su
1 yemek kaşığı zeytin yağı
1 çay kaşığı tuz
Kimyon tohumu, çörek otu (arzu edilirse)
- Bir kabın içine ılık suyu ve mayayı koyup karıştırarak mayayı eritelim. Üzerine zeytin yağını ve pekmezi ekleyelim.
- Hamur yoğurma kabına birayı ve mayalı karışımı koyalım ve üzerine çavdar unu ve beyaz un ile tuzu ve bir tutam kimyon tohumunu ekleyip yoğurmaya başlayalım. Esnek, yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yaklaşık 8-10 dakika yoğuralım.
- 2 saat sonunda kabaran hamurumuzu un serpilmiş tezgaha alalım. Yumruk yaptığımız ellerimizle hamurun üzerine bastırarak biraz daha yoğurup ekmek şekli verelim. Ben 13 cm çapındaki bir tencereye, iyice ıslatıp sıktığım yağlı kağıdı serdikten sonra hamuru yerleştirdim. Eğer bu büyüklükte bir kalıbınız yoksa iyice ıslatılıp sıkılmış yağlı kağıt serdiğiniz bir tepsiye, hamuru 13-14 cm çapında yuvarlayarak koyabilirsiniz.
- Şekil verilmiş hamurun üzerini nemli bezle örtüp 45 dakika kadar ılık bir ortamda bekletelim.
- Fırını 190 dereceye ısıtalım.
- Kabaran ekmeğin üzerine keskin bir bıçakla bir kaç çizik atıp, ardından ıslatalım. Üzerine çörek otu ve kimyon tohumu serpip 190 dereceye ısıtılmış fırına koyalım. Üzeri kızarana kadar yaklaşık 50 dakika pişirelim.
- Pişen ekmeğimizi bir ızgara üzerine alıp soğumasını bekledikten sonra servis yapabiliriz.
Afiyet olsun.
0 yorum:
Yorum Gönder