FESLEĞEN KOKULU MUTFAK


1 Ocak 2013 Salı

ÇERKEZ TAVUĞU

Nihayet bir yılı daha bitirdik ve bugün 2013'ün ilk günü. Diliyorum ki ailemiz, dostlarımız ve tüm dünya için barış dolu, mutlu bir yıl olur.
Bu yılbaşında da her sene olduğu gibi kalabalıktık ve hazırlıklara 1 gün önceden başladım. Pazar günü oldukça yoruldum ama yaptığım mezeler büyük takdir toplayınca tüm yorgunluğumu unuttum. Blogumun ilk tarifleri de işte bu mezeler olacak. Aslında bu mezeler, annemin her davet sofrasında yer alırdı. Önce yılbaşı menümüzü yazayım.

Çerkez tavuğu
Humus
Rus salatası ( Şebnemce yorumlanmış)
Biberli yoğurt
Zeytinyağlı yaprak sarma
Patatesli ve peynirli börek
Izgara köfte
Domatesli pilav
Kabak tatlısı

Aslında bu menüye köfte yerine fırında iç pilavlı hindi dolması yakışırdı. Ama hem biz, hem de misafirlerimiz hindiyi sevmediğimiz için böyle bir değişiklik yaptım. Evet gelelim tariflere....

ÇERKEZ TAVUĞU
Malzemeler:
1 küçük tavuk (1000-1200 gr)
1/2 bayat ekmek
125 gr ceviz
1.5 çay kaşığı tatlı toz kırmızı biber
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tuz (tamamen sizin damak tadınıza kalmış. Daha az veya daha fazla olabilir)
3-4 kepçe tavuk suyu 









-Tavuğu 1 gün önceden üzerini geçecek kadar suyla, genişçe bir tencerede ateşe koydum. Suyun içine biraz tuz, 1 bütün kuru soğan ve 1 bütün havuç da koydum ve tavuk iyice yumuşayıncaya kadar pişirdim. Pişince altını kapatıp bıraktım.
-Ertesi gün tavuğu suyun içinden çıkardım; derilerini ve kemiklerini ayırıp, kalan etlerini ince ince didikledim.
-Diğer yanda ekmeğin kabuklarını ayırıp, ekmek içini cevizle birlikte mutfak robotumun rendesinden geçirdim. İsterseniz rende yerine parçalayıcı da kullanabilirsiniz.
-Ekmek ve ceviz toz gibi olunca bunu tencereye koyup üzerine yavaş yavaş tavuk suyunu ekleyip karıştırdım. Cevizli ekmek karışımı tavuk suyuyla bulamaç haline gelecek.
-Ocağın altını yakıp, bu bulamaça dövülmüş sarımsakları, tuzu ve toz kırmızı biberi ekleyip tüm karışımı pişirdim. Kıvamı patates püresi gibi olmalı. Eğer kıvamı koyu ise tavuk suyu ekleyebilirsiniz biraz daha. Karışım ısınıp göz göz olunca ocağın altını kapattım ve didiklenmiş tavukları içine katıp hepsini iyice karıştırdım. Servis tabağına alıp soğumasını bekledim.

-Üzerini nasıl süsleyeceğiniz de sizin hayal gücünüze kalmış artık. Afiyet olsun.
Humusun tarifi yarına kaldı. Sevgilerimle.

0 yorum:

Yorum Gönder