FESLEĞEN KOKULU MUTFAK


14 Ocak 2013 Pazartesi

MANTARLI KIYMALI PİROŞKİ

Piroşki Rusya'da küçük böreklere verilen isimmiş ve hamuru mayalı ya da mayasız olabilirmiş. İç harcı da mantarlı, etli, sebzeli v.s olabilirmiş. Sıcak olarak çorbanın yanında (özellikle borç çorbası) veya tek başına iştah açıcı olarak servis edilirmiş. Bunlar piroşki işe ilgili öğrendiklerim. Tüm bu anlatılanlarda benim de kesinlikle katıldığım en önemli kısım, gerçekten fırından gelen kokuyu duyup, nar gibi kızarmış piroşkileri görünce iştahınız acayip açılıyor.

Hamur Malzemeleri:
375 gr un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
60 gr. oda sıcaklığında tereyağ
300 ml (1.5 kutu) krema
1 yumurta
1 tatlı kaşığı toz şeker

İç Harcının Malzemeleri:
1/4 çay bardağı zeytinyağı
1 kuru soğan
150 gr kıyma
200 gr. mantar
1 çay kaşığı tuz
50 gr (2 avuç) iri dövülmüş ceviz
- 100 ml (1/2 kutu) krema

- Derin bir kaba hamur malzemelerinin hepsini koyup yoğurarak, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapalım.
- Hamuru streç filme sarıp buzdolabına koyalım ve 45 dakika bekletelim.


- Diğer yanda tavaya kuru soğanı ince yemeklik şekilde doğrayalım ve zeytinyağı ile tuzunu koyarak sararana kadar kavuralım.


- Soğanlar kavrulunca kıymayı ekleyelim ve karıştırarak kıyma suyunu salıp çekene kadar pişirelim.


- Ardından soyulup minik minik doğranmış mantarları ekleyelim ve kızgın ateşte sürekli karıştırarak mantarları da kavuralım.



- Mantarlar yumuşayınca kremayı ekleyip 1-2 taşım kaynatalım.
- Ocağı kapatıp, iri dövülmüş cevizleri ekleyip karıştıralım ve tavayı tezgaha alarak harcın soğumasını bekleyelim.


- Fırın sıcaklığını 200 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.
- Hamuru dolaptan çıkarıp un serpilmiş tezgahta, merdane ile 5 mm kalınlığında açıp, bir su bardağı ile yuvarlak şekiller oluşturalım.


- Sonra yuvarlakların yarısının içine ılınmış harçtan koyup, diğer yarıyı harcın üzerine kapatıp uçlarını bastırarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizelim.


- Üzerine çırpılmış yumurta sürüp, 200 dereceye ısıtılmış fırında 15 dakika pişirelim.




Afiyet olsun.

Not: Her hamur işinin üzerine kızarması için yumurta sarısı konur bilirsiniz. Ben de yumurtanın beyazını genellikle kullanamadığımdan çöpe atar, sarısını kullanırdım. Ancak bazı kurabiye tariflerinde, hamurun üzerine yumurta beyazı sürüldüğünü okuyunca, bu kez beyazıyla sarısını ayırmadan, bütün yumurtayı çırpıp, piroşkilerin üzerine sürdüm. Gördüğünüz gibi nar gibi kızardı. Demek oluyor ki bundan sonra yumurta akı israfına son vermiş oluyoruz.:)

0 yorum:

Yorum Gönder