Lutenitsa her ne kadar internette birçok sitede ve blogda kahvaltılık sos olarak geçse de, biz onu tanıdığımız göçmen arkadaşlarımızla birlikte, mangalda pişen etlerin yanında sos olarak yerdik. Taze ekmeğin üzerinde çok lezzetli olur. Hoş, ben evde pişirdiğim sırada tüm ev halkı mutfağa toplanıp, "çok güzel koktu, ne yapıyorsun, azıcık versene" dedilerse de, ben bunun konserve olacağını ve şimdi yemeyeceğimizi söylediğimde büyük hayal kırıklığına uğradılar. Hatta "makarna pişirelim ve üzerine bu sostan koyalım" diyerek beni yolumdan çevirmeye dahi çalıştılar. Ama ben kararlı bir şekilde lutenitsayı pişirip kavanozlarıma koydum. Bu arada lutenitsayı ben son yıllarda göçmen arkadaşlarım sayesinde tattım ve tarifini de internetten aldım. Pişirdikten sonra birer parça evdekilere tattırdım. Çok lezzetli olduğunu söylediler. Ben de tarifini yazayım bari dedim. Damak zevkinize göre malzemelerin miktarlarında değişiklik yapabilirsiniz.
Malzemeler:
2 kg. domates
1 kg. kırmızı biber
1 kg. patlıcan
2 küçük havuç (havuç sosa tatlımsı bir lezzet kattığından ben miktarını az tuttum. İsterseniz havuç miktarını artırabilirsiniz.)
1/2 büyük baş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
1/4 çay bardağı elma sirkesi (genellikle tüm tariflerde 1/2 çay bardağı sirke kullanılmış. Ama ben sirke tadını çok sevmediğim için az kullandım)
1 yemek kaşığı iri tuz
Arzu ederseniz baharat (ben kullanmadım)
- Fırını 200 dereceye ısıtalım.
- Patlıcanları ve kırmızı biberleri yıkayıp kuruladıktan sonra bir çatalla delerek, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirelim ve 200 dereceye ısıtılmış fırına koyalım.
- Havuçları soyup doğrayarak çok az suda yumuşayana kadar haşlayalım.
- Kırmızı biberler patlıcanlardan biraz daha çabuk piştiğinden, 40 dakika sonra fırından alalım.
- Patlıcanları pişirmeye devam edelim. Onların pişme süresi yaklaşık 1 saat oluyor. Tabi arzu ederseniz patlıcan ve kırmızı biberleri ocakta da közleyebilirsiniz.
- Domateslerin kabuklarını soyup doğrayarak parçalayıcıda püre haline getirelim ve derin bir tencereye koyalım.
- Üzerine tuz ekleyip ocağa oturtalım ve kaynamaya bırakalım.
- Pişen kırmızı biberlerin kabuklarını soyup içlerindeki çekirdekleri ayıkladıktan sonra doğrayalım.
- Patlıcanların da kabuklarını soyup doğrayalım.
- Havuç, kırmızı biber ve patlıcanları bir kaba koyalım.
- Üzerine ayıklayıp doğradığımız sarımsakları da ekleyip hepsini blenderda parçalayalım.
- Bu hazırladığımız sebzeleri kaynayan domatese ekleyerek kaynatmaya devam edelim. Ara ara karıştırmayı unutmayalım ki tencerenin dibi tutmasın.
- Sos koyulaşınca zeytinyağı ve sirkeyi ekleyerek karıştıralım ve suyunu tamamen çekene kadar aralıklarla karıştırarak kaynatmaya devam edelim.
- Bu arada soslarımızı koyacağımız kavanozlarımızı temizleyerek içlerinden kaynar su geçirelim.
- Sosun içinde su kalmayınca ocağı söndürüp hemen kavanozlara paylaştıralım.
- Kapaklarını sıkıca kapatıp ters çevirelim.
- İyice soğuyana kadar yaklaşık bir gece bu şekilde tutalım.
- Ertesi gün kavanozları güneş görmeyen bir yere, istediğimiz zaman tüketmek üzere kaldıralım.
Afiyet olsun...
0 yorum:
Yorum Gönder