FESLEĞEN KOKULU MUTFAK


8 Eylül 2013 Pazar

ŞEFTALİ SOSLU KEŞKÜL

Son yıllarda uzun ömürlü sütlerle ilgili yayınları okumuşsunuzdur sanıyorum. Çocuklarımıza yıllarca içirdiğimiz ve "ne güzel haftalarca dursa da bozulmuyor" diye düşündüğümüz uzun ömürlü sütlerin yararından çok zararı olduğunu duyduğumda hem şaşırmış, hem de çok üzülmüştüm. Eğer bu konuyla ilgili güvenilir bir kaynak isterseniz Onkolog Dr. Yavuz Dizdar'ın araştırmalarını okuyabilirsiniz. İşte süt ve yoğurtlarla ilgili öğrendiğim son bilgilerden sonra artık neredeyse hiç uzun ömürlü süt ve yoğurt kullanmıyorum. Bulduğum her fırsatta Tire Organik Süt alıyorum. Yoğurdu da bu sütle yapıyorum. Eğer yapamazsam gene Tire Koop. yoğurt alıyorum. Tabi tek sorun, sütlerin tüketme süresi kısa olduğundan bazen elimde kalıyor. Dün buzdolabına bakarken sütlerin son kullanma tarihlerinin dün olduğunu gördüm ve "ne yapabilirim" diye düşündükten sonra sütlü tatlı yapmaya karar verdim. Eh, madem sütlü tatlı yapacağım, bari değişik bir şey deneyeyim de sizlerle paylaşayım değil mi? İşte böylece şeftali soslu keşkül ortaya çıktı. Dün pişti, bir gece dolapta bekledi ve bugün denendi, geçer notu aldı. Gelelim tarifine...

Malzemeler:

Keşkül için:
2 lt. süt
1 çay bardağı hindistancevizi
50 gr. kabuğu soyulmuş iç badem
6 tepeleme yemek kaşığı buğday nişastası
2 yemek kaşığı un
3 çay bardağı toz şeker

Şeftalili sos için:
3 olgun şeftali
2 tatlı kaşığı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı nişasta


- Kabuğu ayıklanmış iç bademleri parçalayıcıda toz haline getirelim.


- 2 su bardağı sütü bir küçük tencerede kaynatalım. Üzerine hindistancevizi ve toz bademi ekleyip 3-4 dakika daha kaynatmaya devam edelim. Sonra ocaktan alıp ılınmaya bırakalım.


- Şeftalileri soyup, ortalarındaki kırmızı çekirdek yatağını aldıktan sonra doğrayalım.


- Üzerine pudra şekerini koyup blenderla püre haline getirelim.


- Ilınmış olan hindistancevizli sütü blenderdan geçirelim. Eğer yerken ağzınıza pütürlük gelsin istemiyorsanız sütü bir tülbentten geçirip iyice sıkarak hindistancevizini ayırabilirsiniz. Ama ben hindistancevizini çok sevdiğim için süzmedim.
- Büyük bir tencereye buğday nişastası, un ve toz şekeri koyup karıştıralım.


- Üzerine kalan sütü yavaş yavaş ekleyerek çırpma teli ile çırpalım.


- Hindistancevizli sütü de ekledikten sonra ocağa alalım ve sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirelim.


- Piştikten sonra 15 dakika kadar mixerle karıştıralım.
- 15 dakika sonra keşkülümüzü kaselere koyalım.


- Küçük bir tencereye 1 tatlı kaşığı nişastayı koyalım. Şeftali püresini çırpma teli ile karıştırarak nişastaya ekleyelim ve tencereyi ocağa alıp 1-2 taşım kaynayana kadar karıştırarak pişirelim.




 

- Ocağı söndürüp, sosun ilk sıcaklığı geçene kadar (10 dakika kadar) ara ara karıştıralım.
- Sonra sosu kaşıkla keşküllerin üzerini kaplayacak şekilde paylaştıralım.


- İyice soğuduğunda servis yapalım.
Afiyet olsun.

0 yorum:

Yorum Gönder