Kerevizi sevmeyen çoktur. Kokusundan mı bilmiyorum ama bu tarifim kerevizi sevenler için. Sadece portakal suyuyla pişen, görüntüsü resim gibi bir sebze yemeği.
Sebze yemeklerinde "yağına indi" diye bir tabir vardır; bilmem duydunuz mu? Yani yemek pişti ve tüm suyunu çekti. Dibinde biraz yağı kaldı anlamına gelir. İşte benim en çok sevdiğim zeytinyağlı yemek görüntüsüdür bu. Bakalım siz de sevecek misiniz?
Malzemeler:
2 orta boy kereviz kökü
1 büyük boy kuru soğan
1 orta boy havuç
1/2 çay bardağı + 2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı toz şeker
1.5 portakalın suyu (portakal çok sulu ise 1 portakal da yeter)
4-5 sap dereotu
Tarife başlamadan önce hemen söyleyeyim. Sakın kerevizin yapraklarını atmayın. İster daha önce tarifini verdiğim gibi kereviz yaprağı salatası yapın, ister turşularınızın içine koyun, ister domates suyuna karıştırın ya da isterseniz çeşitli otlarla karıştırıp kavurun.
- Kuru soğanı piyazlık (yarım ay şeklinde) doğrayalım. Üzerine temizlenmiş havucu ince yarım daireler şeklinde doğrayıp 1/2 çay bardağı zeytinyağı ve tuzla beraber kavuralım.
- Yayvan bir tencerenin içine 2 yemek kaşığı zeytinyağını gezdirelim.
- Kerevizleri soyup yıkadıktan sonra 2'ye bölelim ve elma dilimi şeklinde doğrayıp tenceremize dizelim.
- Üzerine kavurduğumuz soğanla havucu yayalım.
- Portakal suyu ve toz şekeri de koyduktan sonra tencerenin kapağını kapatıp ocağa oturtalım.
- Kaynamaya başlayınca altını iyice kısalım.
- 4-5 dakika sonra kerevizlerin ortasına dereotlarını doğramadan, saplarıyla bütün olarak koyalım. Kerevizler tüm portakal suyunu çekip yumuşayıncaya kadar pişirelim.
- Pişen yemeğimizi ocaktan alıp tenceresinde soğumaya bırakalım.
- Yeterince soğuduğunda üzerindeki dereotlarını çatalla alıp atalım ve servis tabağına düzgünce yemeğimizi yerleştirip servis yapalım.
- Görünüşü gerçekten resim gibi olduğundan üzerini ayrıca dereotu ile süslemedim. Ama isterseniz siz kıyılmış dereotu ile süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun.
0 yorum:
Yorum Gönder