Ali Nazik adının nereden geldiğini biliyor musunuz? Sanki yapan kişinin adı verilmiş gibi düşünürdüm ama öyle değilmiş. Arapça'dan gelme olup, "Ala Nazik", yani "Güzel Yemek" demekmiş. Ala Nazik yıllar içinde Ali Nazik haline gelmiş.
Sevgili Antep'li arkadaşlarım... Bilmem Ali Nazik kadar beğenecek misiniz bu tarifi ama belki bir kez deneseniz seversiniz. Şebnemce Ala Nazik, Ali Nazik'ten esinlenerek yapılmış, içinde biraz İstanbul, biraz Fransız esintisi olan bir lezzet işte. Ama şu kesin ki, damak tadı olan, iştahlı arkadaşlarımızca test edildi, onaylandı.

Malzemeler:
1 kg. topan patlıcan
750 gr. kıyma
2 orta boy kuru soğan
1 çay bardağı iç badem (kabuğu soyulmuş)
2 yemek kaşığı zeytin yağı
1 tatlı kaşığı hardal
Tuz
Karabiber
Kimyon
Maydanoz
Sosu için:
1 yumurta
2 tepeleme yemek kaşığı un
2.5-3 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı tereyağı
Bir tutam muskat rendesi (şart değil)
Üzeri için:
1/2 su bardağı kaşar peyniri rendesi
- İlk iş olarak patlıcanları közleyelim. Bunu ister ocakta, isterseniz fırında yapabilirsiniz.
- Közlenen patlıcanların kabuklarını soyup, çatalla ezelim. Bir tutam tuzla karıştıralım.
- Bir tavaya kuru soğanları yemeklik doğrayalım.
- Zeytin yağını ve bademleri de ekleyip ocağa oturtalım.
- Soğanlar yumuşamaya başlayıp, bademler pembeleşince kıymayı ekleyelim.
- Kıymayı bir kaşıkla ezerek kavrulmuş soğanla karıştıralım. Suyunu salıp çekene kadar ara ara karıştırarak kavuralım.
- Kavrulan kıymanın üzerine tuzu, karabiberi, kimyonu ve maydanozu ekleyip karıştırdıktan sonra ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.
- Fırını 200 dereceye ayarlayalım.
- Bir çırpma kabına yumurtayı kıralım ve üzerine sütü koyup çırpalım.
- Küçük bir tencereye unu koyalım ve bir çırpma teliyle çırparak, yumurtalı süt karışımını unla karıştıralım.
- Bu karışımı ocağa alıp sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar karıştıralım. Üzerine tereyağı ekleyelim. En son muskat rendesini ekleyip ocaktan alalım.
- Hazırladığımız sosun yarısını patlıcanların üzerine döküp karıştırdıktan sonra, bunu bir fırın kabına yayalım.
- Sosla karışmış patlıcanların üzerine kıymayı yayalım.
- Bunun üzerine kalan sosu döküp, en üste de rende kaşar peynirini koyduktan sonra 200 dereceye ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar, yaklaşık 20 dakika pişirelim.
- Fırından çıkarıp yaklaşık 30 dakika kadar dinlendirdikten sonra servis yapalım.


Afiyet olsun.
0 yorum:
Yorum Gönder