FESLEĞEN KOKULU MUTFAK


3 Nisan 2013 Çarşamba

ŞEBNEM USULÜ MUSAKKA

Geçen gün bir yerde Girit Musakkası olduğunu öğrendiğim bir yemek yedim. Yemeği yapanların Giritle hiç ilgileri yok. Gerçekten Girit Musakkası böyle mi olur bilmiyorum ama yemek fena değildi. Ben de hemen internetten tariflere baktım. Kafam iyice karıştı. Her sitede farklı bir tarif var. Aşağı yukarı malzemeler aynı ama yapılışları farklı. Bu kafa karışıklığının ardından kendimce bir çözüm buldum. Aynı malzemelerle bir yemek yapmaya karar verdim. Adı da "Şebnem Usulü Musakka" olsun dedim. Şimdi kolları sıvayıp mutfağa girelim bakalım.

Malzemeler:
3 orta boy kemer patlıcan
2 orta boy patates
1 kuru soğan
350 gr. kıyma
2 kaşık zeytinyağı
1 çay bardağı süt
2 diş sarımsak
10 yaprak fesleğen
1 tatlı kaşığı+1 tatlı kaşığı+1 tutam tuz
1 su bardağı sıvı yağ (patlıcanları kızartmak için)

Beşamel Sos için:
2 yemek kaşığı tereyağ
2 tepeleme yemek kaşığı un
500 ml süt

Üzerine:
100 gr kaşar rendesi

- Büyük bir kaba 1 tatlı kaşığı tuz koyup üzerini suyla dolduralım.
- Patlıcanları yıkayıp alacalı soyalım ve uzunlamasına 1 parmak kalınlığında doğrayalım.
- Doğradığımız patlıcanları kara suyunun çıkması için hazırladığımız tuzlu suyun içine atalım.


- Fırını 220 dereceye ayarlayalım.
- Patateslerin kabuklarını soyup yıkayalım ve ince yarım ay şeklinde doğrayalım.


- Doğradığımız patateslerin üzerine 1 tutam tuz atıp karıştıralım.
- Sarımsakları soyup fesleğen yaprakları ile birlikte bir kesme tahtası üzerinde kıyalım.


- Kıyılmış sarımsak ve fesleğeni 1 çay bardağı sütün içine koyup karıştıralım.


- Ardından doğranmış patatesleri de sütün içine koyup karıştırdıktan sonra bir fırın kabına yayalım ve ısınmış fırında 20-25 dakika, üzeri hafif kızarıp, patatesler yumuşayana kadar pişirelim.


- Bu arada bir kızartma tenceresine 1 bardak sıvı yağ koyup ısıtalım.
- Patlıcanları sudan hafif sıkarak çıkarıp bir süzgece alalım.


- Isınan yağa patlıcanları atıp kızartalım.


- Kızaran patlıcanları kağıt havlu serilmiş bir tabağa çıkararak fazla yağını alalım.


- Pişen patatesleri fırından çıkarıp, üzerine kızarmış patlıcanları yerleştirelim.



- Ayrı bir tavada 1 kuru soğanı yemeklik doğrayarak 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı tuz ile rengi hafif sararana kadar kavuralım.
- Kavrulan soğana kıymayı ekleyerek suyunu salıp çekene kadar kavuralım.


- Kavrulmuş kıymayı da patlıcanların üzerine yayalım.


- Sıra geldi beşamel sosumuzu hazırlamaya...
- İlk olarak 500 ml sütü bir cezveye koyup kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtalım.
- Fırını 200 dereceye ısıtalım.
- Süt ısınırken bir tencereye tereyağını koyup eritelim.
- Üzerine unu ekleyerek rengi dönene kadar kavuralım.


- Kavrulan unun üzerine sıcak sütü sürekli karıştırarak yavaşça dökelim.
- Sos boza kıvamına gelene kadar karıştırarak kaynatalım.


- Eğer kıvamı daha koyu olduysa biraz daha süt ekleyebiliriz.
- Hazırladığımız beşamel sosu da kıymalı sebzelerin üzerine gezdirerek dökelim.
- En üste rende kaşar döküp ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 20 dakika pişirelim.


- Fırından çıkarıp 30 dakika kadar dinlendirip servis yapalım.


Afiyet olsun.

0 yorum:

Yorum Gönder