Malzemeler:
3 orta boy kemer patlıcan
2 orta boy patates
1 kuru soğan
350 gr. kıyma
2 kaşık zeytinyağı
1 çay bardağı süt
2 diş sarımsak
10 yaprak fesleğen
1 tatlı kaşığı+1 tatlı kaşığı+1 tutam tuz
1 su bardağı sıvı yağ (patlıcanları kızartmak için)
Beşamel Sos için:
2 yemek kaşığı tereyağ
2 tepeleme yemek kaşığı un
500 ml süt
Üzerine:
100 gr kaşar rendesi
- Büyük bir kaba 1 tatlı kaşığı tuz koyup üzerini suyla dolduralım.
- Patlıcanları yıkayıp alacalı soyalım ve uzunlamasına 1 parmak kalınlığında doğrayalım.
- Doğradığımız patlıcanları kara suyunun çıkması için hazırladığımız tuzlu suyun içine atalım.
- Fırını 220 dereceye ayarlayalım.
- Patateslerin kabuklarını soyup yıkayalım ve ince yarım ay şeklinde doğrayalım.
- Doğradığımız patateslerin üzerine 1 tutam tuz atıp karıştıralım.
- Sarımsakları soyup fesleğen yaprakları ile birlikte bir kesme tahtası üzerinde kıyalım.
- Kıyılmış sarımsak ve fesleğeni 1 çay bardağı sütün içine koyup karıştıralım.
- Ardından doğranmış patatesleri de sütün içine koyup karıştırdıktan sonra bir fırın kabına yayalım ve ısınmış fırında 20-25 dakika, üzeri hafif kızarıp, patatesler yumuşayana kadar pişirelim.
- Bu arada bir kızartma tenceresine 1 bardak sıvı yağ koyup ısıtalım.
- Patlıcanları sudan hafif sıkarak çıkarıp bir süzgece alalım.
- Isınan yağa patlıcanları atıp kızartalım.
- Kızaran patlıcanları kağıt havlu serilmiş bir tabağa çıkararak fazla yağını alalım.
- Pişen patatesleri fırından çıkarıp, üzerine kızarmış patlıcanları yerleştirelim.
- Ayrı bir tavada 1 kuru soğanı yemeklik doğrayarak 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı tuz ile rengi hafif sararana kadar kavuralım.
- Kavrulan soğana kıymayı ekleyerek suyunu salıp çekene kadar kavuralım.
- Kavrulmuş kıymayı da patlıcanların üzerine yayalım.
- Sıra geldi beşamel sosumuzu hazırlamaya...
- İlk olarak 500 ml sütü bir cezveye koyup kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtalım.
- Fırını 200 dereceye ısıtalım.
- Süt ısınırken bir tencereye tereyağını koyup eritelim.
- Üzerine unu ekleyerek rengi dönene kadar kavuralım.
- Kavrulan unun üzerine sıcak sütü sürekli karıştırarak yavaşça dökelim.
- Sos boza kıvamına gelene kadar karıştırarak kaynatalım.- Eğer kıvamı daha koyu olduysa biraz daha süt ekleyebiliriz.
- Hazırladığımız beşamel sosu da kıymalı sebzelerin üzerine gezdirerek dökelim.
- En üste rende kaşar döküp ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 20 dakika pişirelim.
- Fırından çıkarıp 30 dakika kadar dinlendirip servis yapalım.
Afiyet olsun.
0 yorum:
Yorum Gönder